Wederom met de camper door het Zuid Westen van de USA ..... reizen jullie opnieuw met ons mee?

Aotearoa, ‘Land van de Lange Witte Wolk’ - achtergrond info

Misschien wel leuk om wat over Nieuw Zeeland te lezen wat betreft de cultuur, geschiedenis, etc. Veel plezier met het lezen en als het je niet interesseert dan sla je het gewoon over!


Land van de Lange Witte Wolk

Aotearoa, ‘Land van de Lange Witte Wolk’ is de naam die de Maori's dit schitterende land gaven. Volgens de overlevering zagen de Maori's, toen ze het eiland ontdekten, enkele eeuwen voordat de Europeanen er kwamen, het land als een wolk aan de horizon liggen. In die tijd hadden de Maori geen naam voor de hele Nieuw-Zeelandse archipel, 'Aotearoa' refereerde enkel aan het huidige Noordereiland of North Island. In het huidige taalgebruik kan 'Aotearoa' echter als alternatief voor 'New Zealand' gezien worden.


Traditionele gebruiken in Nieuw-Zeeland:

De Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, staan bekend als een sterk en trots volk met een rijke cultuur. De hongiis de naam voor de traditionele Maori begroeting. Daarbij worden voorhoofd en neus tegen elkaar gedrukt terwijl de levensadem zich vermengt. Powhiriis de Maori naam voor een officieel Maori welkom. En de haka is een krijgsdans die het nationale rugbyteam voor de wedstrijd maakt.


GEOGRAFIE:

De belangrijkste landmassa's van Nieuw-Zeeland zijn het Noordereiland en het Zuidereiland, die door de Straat Cook van elkaar gescheiden worden. De kortste afstand tussen de twee eilanden bedraagt 24 kilometer. Het Zuidereiland is daarvan het grootst en wordt van noord naar zuid gescheiden door de Nieuw-Zeelandse Alpen. De hoogste top in deze bergketen is Aoraki/ Mount Cook (3724 m). Het minder bergachtige Noordereiland kent vulkanisme. Vanaf ongeveer het midden van het eiland loopt een vulkanisch actieve zone naar het noordoosten. De hoogste top op het Noordereiland is Mount Ruapehu; een actieve vulkaan met een hoogte van 2797 m.

Naar oppervlakte gerangschikt is Stewarteiland het derde eiland van Nieuw-Zeeland. Het ligt 30 km ten zuiden van het Zuidereiland en wordt daarvan gescheiden door de Straat Foveaux. De hoogste bergtop van Stewarteiland is Mount Anglem (980 m). Naar bevolking gerangschikt is Waiheke eiland het derde eiland, dat 18 km voor de kust van Auckland in de Golf van Hauraki ligt. Verder bestaat Nieuw-Zeeland uit een groot aantal kleine eilanden, waaronder de Antipodeneilanden, waarvan een deel onbewoond is.

Nieuw-Zeeland is het meest geïsoleerd gelegen land ter wereld. Het dichtstbijzijnde buurland is Australië, dat circa 2000 km ten noordwesten ligt en waarvan Nieuw-Zeeland wordt gescheiden door de Tasmanzee. Ten noorden liggen Nieuw-Caledonië, Fiji en Tonga. De enige grote landmassa in het zuiden is Antarctica. In NNO-ZZW richting meet Nieuw-Zeeland ruim 1600 km.

Nieuw-Zeeland heeft qua vormgeving een verrassende overeenkomst met Italië. Beide landen zijn ongeveer even groot en hebben dezelfde vorm. Ze liggen ook ongeveer op dezelfde geografische breedte. Zelfs de 'spoor', het schiereilandje aan de rugzijde van de 'laars' (Christchurch, respectievelijk Gargano) is aanwezig.


Wat veroorzaakt aardbevingen in Nieuw-Zeeland?

Om antwoord te geven op deze vraag, gaan we miljoenen jaren terug in de tijd. Nieuw-Zeeland behoorde ooit tot het supercontinent Gondwana (ook wel bekend als Gondwanaland), samen met de landen Australië, Antarctica, Afrika, Zuid-Amerika en India. Gondwana viel 135 miljoen jaar geleden langzaam uiteen, als gevolg van convectiestromingen. Dit zijn stromingen die ontstaan door temperatuurverschil in de Aarde. Nieuw-Zeeland werd gescheiden van Australië en ligt nu op twee tektonische platen, de Indo-Australische plaat en de Pacifische plaat. De breuklijn loopt van het zuidelijkste puntje van het Zuidereiland via Wellington, Lake Taupo en Rotorua naar het noorden.

Deze twee tektonische platen zijn voortdurend met elkaar in beweging en botsen regelmatig, waardoor er veel geologische activiteit in Nieuw-Zeeland wordt waargenomen: van grote vulkanen op het Noordereiland zoals Taupo, White Island en Tarawera tot enorme bergketens op het zuidereiland, zoals de Southern Alps. En ook komen er door die botsingen veel aardbevingen voor.

GESCHIEDENIS deel 1:

Tussen 500 en 1300 vestigen de eerste Polynesiërs, die vanaf dan Maori's heten, zich in het noorden van het land dat zij Aotearoa noemen. Sommige vondsten wijzen op eerdere bewoning, maar daar is geen zekerheid over. Op enkele vleermuizen na komen er dan nog geen zoogdieren voor.

De aankomst van mensen en hun huisdieren heeft tot het uitsterven van veel inheemse diersoorten geleid.

De eerste Europeanen die Nieuw-Zeeland ontdekten, waren Abel Tasman en zijn bemanning, die in december 1642 in het noorden van het Zuidereiland contact hadden met plaatselijke Maori's. De ontmoeting verliep erg stroef en nadat enkele manschappen gedood waren, vertrok deze Nederlandse ontdekkingsreiziger zonder aan land te zijn geweest richting Tonga. In oktober 1769 ging de Britse luitenant James Cook wel meerdere keren aan land en was hij in staat handel te drijven met de Maori's.


GESCHIEDENIS deel 2:

Op 13 december 1642 kregen Tasman en zijn mannen een groot hoog verheven landt in zicht. Ze zagen als eerste Europeanen de westkust van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland, nu Okarito. De Zeehaen en de Heemskerck voeren noordwaarts langs de westkust van Nieuw-Zeeland. Tasman noemde het land Statenland, denkende dat het het eiland was zuidelijk van Kaap Hoorn, dat door Jacques l'Hermite zo was genoemd. Nabij de noordpunt van het Zuidereiland zette hij het anker uit in een baai. Bij het binnenlopen werd door een Maori op een soort trompet geblazen. Tasman liet deze begroeting op zijn beurt beantwoorden met trompetsignalen. De bevolking benaderde de beide schepen, maar bleek niet geïnteresseerd in de textiel die ze werd voorgehouden. Bovendien konden ze elkaar niet verstaan. Het bleek dat de woordenlijst voor de Salomons-eilanden die Tasman bezat, afkomstig van Jacob le Maire, niet voldeed.

De volgende dag werden vier scheepslieden van de Zeehaen, die in een prauw aan land wilden gaan of het andere schip wilden bezoeken, gedood. Waarschijnlijk werden de trompetsignalen van de vorige dag door de Maori's als oorlogsverklaring uitgelegd. Tasman gaf deze plaats de naam Moordenaarsbaai en besloot noordwaarts te zeilen. Niettemin kwamen er 22 prauwen achter hen aan, waarvan de voorste man een wit vlaggetje in de hand had. Hij werd beschoten door de woedende bemanning van de Zeehaen en een verdere achtervolging bleef achterwege.

Tegenwoordig heet Moordenaarsbaai Golden Bay. In deze mooie maar afgelegen baai, nabij de plek waar men denkt dat Abel Tasman zijn schepen voor anker gingen, werd in 1942 een monument opgericht. Dit monument werd op 1992 door koningin Beatrix tijdens haar koninklijk bezoek aan Nieuw-Zeeland 'heropend'.

Op 20 december miste Tasman de zeestraat die later Straat Cook zou gaan heten, die het Noorder- en het Zuidereiland scheidt, en nam aan dat Nieuw-Zeeland een deel van Terra Australis was, het onbekende Zuidland.


PS. bovenstaande info heb ik overal van internet geplukt!

Reacties

Reacties

Corrina

Mooi uitgelegd Hannie. Ze willen voor zover ik heb begrepen weer heel veel Maori namen officieel invoeren. Lijken me nogal moeilijke woorden voor al die Engels sprekende inwoners! Ga weer verder lezen, doei...

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!